Powered by Blogger.
RSS

Daging Black Pepper

Ola....

Selamat manjalani ibadah puasa hari ke 7 ok....sekejap je rasa, dah seminggu kan kita berpuasa.
Ok today nk share satu resepi yang enak di try time2 nak berbuka ni.senang jek.

Daging Black Pepper


Bahan-bahan
Setengah paket daging lembu (daging sejuk beku) kalau nak guna daging segar lagi elok.

sedikit minyak masak
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam lada hitam
sos tiram
garam
serbuk perasa
2 sudu tepung jagung
bawang besar (dipotong bulat-bulat)


cara membuat

Potong daging kecil-kecil dan rebuskan selama lebih kurang satu jam Untuk pastikan daging tu betul-betul lembut.

Masukkan bawang besar, bawang merah,bawang putih dan lada hitam kedalam lesung.Tumbuk hingga lumat. kalau nak guna blender pon boleh, tapi jangan blend terlalu lama.takut dia berair dan hancur sangat.

Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.masukkan sos tiram, garam dan sedikit serbuk perasa, masukkan air rebusan daging tadi. kemudian baru masukkan daging yang telah direbus.kacau lagi.last sekali masukkan bancuhan tepung jagung bertujuan supaya memekatkan kuah black pepper.untuk hiasan, boleh letakkan bawang besar yang dipotong bulat-bulat.
da siap.Boleh la dihidangkan dengan nasi panas.yummy...

* kalau suka pedas, boleh jugak tambah beberapa biji cili padi yang telah ditumbuk.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment