Powered by Blogger.
RSS

Telur Bistik

OLA.....

Tamau taip bebanyak..penat puasa ni tahu..heee...jum tengok apa pula resepi sedap mudah yummy kali ni..

Telur Bistik


Bahan-bahan

2 biji telur
1/2 daging / ayam cincang (brand Ramli)
garam
serbuk lada putih

Untuk Sos Bistik

sedikit minyak
sedikit cili boh
gula
1 ulas bawang merah- dimayang
2 ulas bawang putih- di mayang
sedikit halia-dihiris nipis
sos tomato
sos cili
sos tiram
sedikit lobak merah dipotong halus
1/2 buah tomato-dipotong dadu
1 biji lada merah-dipotong serong
garam
serbuk perasa
air

Cara Membuat

Pecahkan 2 biji telur kedalam mangkuk.kacau hingga kembang, masukkan 1/2 daging / ayam cincang,sedikit garam dan sedikit serbuk lada sulah. Kemudian goreng hingga betul2 masak.Toskan dan letakkan kedalam pinggan.

Sos Bistik

Panaskan kuali, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.masukkan sedikit cili boh dan gula.kacau hingga naik bau.kemudian masukkan sedikit air.
masukkan pula sos cili, sos tomato, sos tiram, sedikit garam dan sedikit serbuk perasa.biarkan hingga mendidih.

Kemudian masukkan pula hirisan lobak merah, hirisan cili merah, hirisan halia dan buah tomato yang dipotong dadu.kacau lagi hingga bebetul sebati.Bila da masak (agak pekat) boleh la tuangkan keatas telur yang di goreng tadi.Tadaaaa da pun siap.Enak dimakan bersama nasi panas-panas ok.

* kalau nk letak mix vege pon boleh, nak tambah vege lain selain lobak merah pon boleh.tambahkan jugak hirisan bawang besar dipotong bulat-bulat*

*resepi asal di Myresepi.com

SELAMAT MENCUBA!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Mee Rebus Campak-campak

Ola...

Semalam rasa macam malas nak berbuka dengan nasi.So, dengan rajinnya telah membuat mee rebus simple jek la.men campak2 jek bahan2 yang ada.Sekali bila nk berbuka tu kan, slrrpp masuk lam mulut.Alamak! tawaqqqq..huhuhu..seb bek la sempat lg la tambah garam ..heeee nak tau acaner membuatnya..meh nk ajar.heee

Mee Rebus Campak2



Bahan-bahan

Mee hoon/ mee kuning
Bawang merah dimayang
Bawang putih di ketuk
sedikit minya untuk menumis
3 cawan air
Ayam di potong dadu
beberapa ekor udang
2 biji telur
bebola ayam
Sawi
Kubis
Lobak merah
Sedikit lada hitam-ditumbuk2 kasar
garam
Kiub ayam

Cara membuat

Celurkan dulu meehoon/mee kuning tadi hingga lembut

Dalam periuk masukkan 2 sudu minyak, tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih yang diketuk tadi hingga kekuningan.Kemudian masukkan 3 cawan air. Masukkan pula hirisan ayam, udang, dan lobak merah.Biarkan hingga mendidih.
Masukkan pula udang dan bebola ayam tadi.Masukkan pula sawi, kubis.kacau sekejap.Masukkan garam, kiub ayam. Pecahkan 2 biji telur.biarkan sebentar sebelum mengacau.takut nanti telur tu hancur.Bila telur da mengeras, baru la masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar tadi.Kacau lagi hingga mendidih.
Kemudian boleh la dihidangkan....kalau suka pedas, boleh tambah lada hitam lagi..tak pun boleh juga tambahkan hirisan cili padi+ cuka...nyummy...

*sebagai tambahan, letakkan hirisan cili merah, limau nipis dan jugak soo hoon yang telah di goreng.

Selamat Mencuba!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Daging Black Pepper

Ola....

Selamat manjalani ibadah puasa hari ke 7 ok....sekejap je rasa, dah seminggu kan kita berpuasa.
Ok today nk share satu resepi yang enak di try time2 nak berbuka ni.senang jek.

Daging Black Pepper


Bahan-bahan
Setengah paket daging lembu (daging sejuk beku) kalau nak guna daging segar lagi elok.

sedikit minyak masak
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
segenggam lada hitam
sos tiram
garam
serbuk perasa
2 sudu tepung jagung
bawang besar (dipotong bulat-bulat)


cara membuat

Potong daging kecil-kecil dan rebuskan selama lebih kurang satu jam Untuk pastikan daging tu betul-betul lembut.

Masukkan bawang besar, bawang merah,bawang putih dan lada hitam kedalam lesung.Tumbuk hingga lumat. kalau nak guna blender pon boleh, tapi jangan blend terlalu lama.takut dia berair dan hancur sangat.

Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.masukkan sos tiram, garam dan sedikit serbuk perasa, masukkan air rebusan daging tadi. kemudian baru masukkan daging yang telah direbus.kacau lagi.last sekali masukkan bancuhan tepung jagung bertujuan supaya memekatkan kuah black pepper.untuk hiasan, boleh letakkan bawang besar yang dipotong bulat-bulat.
da siap.Boleh la dihidangkan dengan nasi panas.yummy...

* kalau suka pedas, boleh jugak tambah beberapa biji cili padi yang telah ditumbuk.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Puding Oreo

Holla..

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan...hari ni hari ke-2 kita berpuasa kan.So amacam? boleh tahan? heee...
Hari ni nak share satu resepi yang mungkin korang boleh mentry waktu berbuka nanti.Untuk dessert ok..

Puding Oreo

pic google jek sebb tak sempat nak snap semalam

Bahan-bahan

1 Paket agar-agar
12 sudu besar gula
1/2 tin susu cair/ sejat
15 sudu besar milo (serbuk koko)
10 ketul biskut oreo ( ditumbuk hingga hancur)

Cara membuat

1. masak agar-agar hingga mendidih
2. masukkan gula + susu cair kacau hingga mendidih
3. masukkan milo/serbuk coklat
4. Tuang separuh bancuhan dalam loyang- biarkan selama 5 minit
5. Taburkan kepingan biskut oreo ketas loyang tadi
6. Tuangkan lebihan bancuhan tadi ketas biskut oreo.
7. Biarkan sekejap hingga sejuk sebelum masukkan ke dalam peti ais.

Dah siap!!....


So, Selamat Mencuba!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS