Powered by Blogger.
RSS

Ayam Masak Ala Vietnam

Hello..
sorry...dah agak alama kot tak update blog ni..huhuhu agak blur beberapa hari ni.banyak pulak benda yang nak kena buat...nak kena fikir..hurrmm...
Today nak share satu resepi masakan ayam.Resepi ni umi i ambil dari rancangan masakan dari Chef Wan.dah lama kot..lupa pulak tahun berapa. Jum kita masak..

Ayam Vietnam


Bahan-Bahan

1/2 ekor ayam (potong sederhana)
santan peket (serbuk/cair)-nak guna santan baisa lagi baik-lebih kurang setengah biji
3 ulas bawang merah-dimayang halus
3 ulas bawang putih -dimayang halus
3 sudu besar serbuk kari
4 helai daun limau purut
2 batang daun kari
2 batang serai (dititik)
2 sudu besar cili boh
2 ketul asam keping
garam (secukup rasa)
gula (secukup rasa)
minyak masak-(menumis)
1 cawan air

Cara masak:

Panaskan minyak didalam kuali/periuk, Tumiskan bawang merah dan bawang putih ,cili boh dan rempah kari hingga naik bau, masukkan sedikit air, masukkan ayam gaul hingga rata.(biarkan ia direneh sekejap)

Masukkn santan, kacau perlahan2, masukkn daun kari, serai yang di titik, daun limau purut,asam keping.Kacau hingga rata,tutup sekejap.Bila da naik bau, masukkn sedikit garam dan gula. biarkan hingga masak...masakan ini agak pekat...so kurangkan air..

Sedia untuk di hidang...nyummy...

So, Selamat Mencuba




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment